Często robię ciasta z cukinią. Są smaczne i nie czuć, że przemycone są w nich warzywa. To ciasto jest wilgotne a dzięki połączeniu z miętą także i orzeźwiające.
Składniki na keksówkę 12x23 cm:
- 1 szklanka mąki
- 1 większa cukinia starta na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- niecała 1/2 szklanka oleju
- 1/2 szklanki cukru
- około 6-8 listków mięty drobno posiekanych
- 2 jajka
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszam.
- Wykładam masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka.
Wygląda smakowicie to Twoje ciasto:)... dziękuję bardzo za udział w dyniowatej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuń