Kotlety ziemniaczane są doskonałym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków, które nie zostały zjedzone na obiad. Wystarczy dodać wędzony boczek, trochę cebulki, świeżego szczypiorku i zupełnie nowe danie gotowe.
Składniki na 5 kotletów:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 80 g wędzonego boczku
- garść szczypiorku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- Ziemniaki przeciskam przez praskę.
- Boczek podsmażam na patelni i dodaję do ziemniaków.
- Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na wytopionym z boczku tłuszczu, dodaję do ziemniaków.
- Do masy ziemniaczanej wbijam jajko i dodaję przyprawy, posiekany szczypiorek oraz bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt rzadka wtedy nie uda nam się uformować kotletów i musimy dodać więcej bułki tartej.
- Formuję kotlety i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz