Składniki na 8 średnich bułeczek:
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 14 g drożdży świeżych
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 56 g masła, roztopionego
- Śniadaniowa Odporność
dodatkowo:
- 2 litry wody
- 5 łyżek sody oczyszczonej
- do posypania: sól morska, mak, drobny cukier wymieszany z cynamonem i masłem
- żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli przed pieczeniem
Przygotowanie:
- Drożdże z cukrem z rozpuszczam z letnią wodą i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę, sól i wyrośnięte drożdże łączę ze sobą i wyrabiam, pod koniec dodaję masło i wyrabiam ciasto aby było miękkie i elastyczne.
- Ciast przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1,5 h w ciepłe miejsce.
- W szerokim garnku gotuję wodę z sodą.
- Ciasto dzielę na 8 części i z każdej z nich tworzę bułkę - kulkę.
- Po skończeniu formowania bułeczek, nie czekając na wyrośnięcie, zaczynam je gotować, zaczynając od bułeczki uformowanej najwcześniej. Kładę bułeczkę (każdą następną po wyjęciu poprzedniej) na wrzącą wodę na 30 sekund i wyjmuję.
- Bułeczki przecinam na górze nożem, smaruję żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypuję solą morską i wykładam na blachę do pieczenia..
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjmuję i studzę na kratce.
- Przekrawam i smaruję Śniadaniową Odporność
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz