poniedziałek, 8 lipca 2019

Bułeczki obwarzane

Składniki na 8 średnich bułeczek:
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 14 g drożdży świeżych
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 56 g masła, roztopionego
  • Śniadaniowa Odporność
dodatkowo:
  • 2 litry wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • do posypania: sól morska, mak, drobny cukier wymieszany z cynamonem i masłem
  • żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli przed pieczeniem
Przygotowanie:
  1. Drożdże z cukrem z rozpuszczam z letnią wodą i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę, sól i wyrośnięte drożdże łączę ze sobą i wyrabiam, pod koniec dodaję masło i wyrabiam ciasto aby było miękkie i elastyczne.
  3. Ciast przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1,5 h w ciepłe miejsce.  
  4. W szerokim garnku gotuję wodę z sodą.
  5. Ciasto dzielę na 8 części i z każdej z nich tworzę bułkę - kulkę.
  6. Po skończeniu formowania bułeczek, nie czekając na wyrośnięcie, zaczynam je gotować, zaczynając od bułeczki uformowanej najwcześniej. Kładę bułeczkę (każdą następną po wyjęciu poprzedniej) na wrzącą wodę na 30 sekund i wyjmuję.
  7. Bułeczki przecinam na górze nożem, smaruję żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypuję solą morską i wykładam na blachę do pieczenia.. 
  8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjmuję i studzę na kratce.
  9. Przekrawam i smaruję Śniadaniową Odporność

Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz