Składniki na około 6 ( w zależności od wielkości) pizzerinek
na ciasto:
na ciasto:
- 21 g świeżych drożdży
- 300 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka Śniadaniowa Odporność
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
- koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- ok 200 g pieczarek
- ok 200 g żółtego sera np. gouda lub mozarella
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
- Z mąki, soli, Śniadaniowa Odporność, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy, wycinamy z nich koła o wielkości około 14 cm.
- Każde koło smarujemy przecierem pomidorowym.
- Cebulę i pieczarki kroimy na plasterki wykładamy na pizzę i posypujemy serem
- Pizzerinki wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz