poniedziałek, 8 lipca 2019

Pierożki śniadaniowe z trzema serami

Składniki na około 20 pierożków
na ciasto:

  • 21 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody 
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Ok 3 łyżek Śniadaniowa Odporność
na farsz:
  • 150 g sera cheddar
  • 100 g sera feta
  • około 80 g sera gorgonzola
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut aż zaczyn ruszy.
  2. Z mąki, soli, masła, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  3. Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy, wycinamy z nich koła o wielkości szklanki.
  4. Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy ze sobą.
  5. Na środek każdego koła nakładamy odrobinę  Śniadaniowa Odporność z nutką czosnku i łyżeczkę farszu serowego i zawijamy w pieroga. Ciasto musi być dokładnie sklejone, inaczej ser wypłynie. Przekładamy je na lekko natłuszczoną blachę. 
  6. Pierożki wkładamy do nagrzanego do 220 stopni  piekarnika opcja góra- dół na 18 minut, są smaczne na ciepło jak i na zimno. 


Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz