Składniki na 2 porcje:
- 1 średni ananas
- 1 szklanka ryżu
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki chili
Przygotowanie:
- Ananasa kroję podłużnie (od liści aż do spodu) i wykrawam kawałki ze środka.
- Ryż gotuję w garnku do miękkości.
- Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni na oleju, po chwili dodaję kawałki ananasa, chili oraz czosnek, sól i 5 łyżek wody.
- Ananasa podsmażonego z cebulą i chili dodaję do ryżu i mieszam.
A ten Czosnek to musi być ? :)
OdpowiedzUsuńNie musi być ale w kuchni azjatyckiej przeważnie dodaje się go do potraw słodko - kwaśnych dzięki czemu potrawa jest lepsza. W takiej ilości jaka jest w przepisie nie jest on mocno wyczuwalny.
OdpowiedzUsuń