Składniki:
- 250 g zielonej fasolki
- 1 duży ziemniak
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 100 ml śmietany kwaśnej
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Fasolkę myję, obcinam końcówki i kroję na mniejsze 2 cm kawałki.
- Ziemniaka, marchewkę, pietruszkę obieram i kroję w kostkę.
- Wszystkie warzywa wrzucam do garnka i zalewam bulionem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, liście laurowe i ziele angielskie, gotuję około 20 minut aż warzywa będą miękkie.
- Na końcu dodaję śmietanę ( rozcieńczam z niewielką ilością zupy i dopiero wtedy wlewam do zupy aby całość się nie zważyła) oraz sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz