środa, 3 lipca 2019

Zupa fasolkowa

Składniki:
  • 250 g zielonej fasolki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 100 ml śmietany kwaśnej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

  1. Fasolkę myję, obcinam końcówki  i kroję na mniejsze 2 cm kawałki.
  2. Ziemniaka, marchewkę, pietruszkę obieram i kroję w kostkę.
  3. Wszystkie warzywa wrzucam do garnka i zalewam bulionem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, liście laurowe i ziele angielskie, gotuję około 20 minut aż warzywa będą miękkie.
  4. Na końcu dodaję śmietanę ( rozcieńczam z niewielką ilością zupy i dopiero wtedy wlewam do zupy aby całość się nie zważyła) oraz sól i pieprz do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz