Na pomysł zrobienia babeczek szpinakowo - bananowych wpadłam przypadkiem. Miksowałam córce szpinak z bananem (obie lubimy to połączenie) i pomyślałam, że choć często robię ciasto szpinakowe, jak i bananowe to jednak nigdy nie połączyłam tych dwóch smaków w jednym wypieku. Pomysł trzeba było wdrożyć w życie i powstały przepyszne babeczki, które wszystkich zaskoczyły smakiem.
Składniki na około 20 babeczek ( w zależności od wielkości foremki):
na ciasto bananowe:
- 2 średnie banany ( zmiażdżone)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- połowa szklanki oleju
na ciasto szpinakowe
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 150 g świeżego szpinaku lub 225 g mrożonego
Przygotowanie:
- Ciasto bananowe: Cukier ubijam z jajkami na puszystą masę.
- Dodaję do utartych jajek pozostałe składniki i mieszam na jednolita masę która jest dosyć gęsta; masę dzielę na dwie części: do jednej dodaję cynamon a do drugiej kakao
- Ciasto szpinakowe: Świeży szpinak myję i bardzo dobrze osączam, miksuję w blenderze razem z olejem. Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy go rozmrozić i mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
- Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka ubijam z cukrem mikserem na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Następnie dodaję szpinak i mieszam. Wsypuję mąkę i jeszcze raz mieszam.
- Do foremek silikonowych wykładam naprzemiennie po łyżce ciasta szpinakowego, bananowego z kakao i bananowego z cynamonem.
- Piekarnik nastawiam na 170 termoobieg. Babeczki piekę około 25 min do suchego patyczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz