Składniki na 17 kotlecików o średnicy 6 cm:
na ziemniaki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g startego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
na panierkę:
- 2 paczki suszonych drożdży czyli łącznie 14 g
- 9 łyżek mąki
- 280 ml letniej wody
- 1 łyżeczka papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- Ziemniaki przeciskam przez praskę lub ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję ser i przyprawy; wszystko mieszam.
- Formuję kotleciki o średnicy 6 cm ( można i większe - wtedy wyjdzie ich oczywiście mniej). Może się okazać, że kotleciki nie chcą się uformować- wszystko bowiem zależy od rodzaju ziemniaków. Niektóre mają w sumie dużo wody i podczas formowania mogą się rozchodzić wtedy najlepiej dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Kotleciki odstawiam na około 40 minut do lodówki.
- W międzyczasie do miski wrzucam wszystkie składniki na panierkę i dokładnie za pomocą trzepaczki mieszam masę aby nie było żadnych grudek. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Tutaj kolejna uwaga - masa musi być gęsta inaczej nie przyklei się do kotlecików i podczas smażenia może odejść. To jaka jest masa zależy też od mąki. Jeśli widzimy, że jest rzadka musimy dodać odrobinę więcej mąki.
- Kotleciki zanurzam dokładnie w masie i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju ( olej powinien sięgać do wysokości około 5 mm inaczej kotleciki mogą się spalić)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz