niedziela, 11 sierpnia 2019

Ciasto marchewkowo - bananowe z cynamonem


Pyszne i szybkie do zrobienia ciasto z wyraznie wyczuwalnym i pasującym zarówno do marchwi jak i banana cynamonem. 

Składniki na keksówkę o wymiarach 12 x 10 cm:
  • 2 mniejsze marchewki o wadze około 140 g
  • 1 średni miękki banan
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • niecała 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie: 
  1. Marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję banana zmiażdżonego widelcem. Wbijam jajka i dodaję olej. Wszystko mieszam.
  2. Do drugiej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon i orzechy. Wszystko mieszam a następnie wkładam do miski z marchewką. Wszystko dokładnie mieszam i wykładam do formy wyłożonej papierem. Piekę w temperaturze 175 około 45 minut do suchego patyczka. 

1 komentarz: