Pyszne i szybkie do zrobienia ciasto z wyraznie wyczuwalnym i pasującym zarówno do marchwi jak i banana cynamonem.
Składniki na keksówkę o wymiarach 12 x 10 cm:
- 2 mniejsze marchewki o wadze około 140 g
- 1 średni miękki banan
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- niecała 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję banana zmiażdżonego widelcem. Wbijam jajka i dodaję olej. Wszystko mieszam.
- Do drugiej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon i orzechy. Wszystko mieszam a następnie wkładam do miski z marchewką. Wszystko dokładnie mieszam i wykładam do formy wyłożonej papierem. Piekę w temperaturze 175 około 45 minut do suchego patyczka.
Pyszna propozycja. Uwielbiam wszystkie ciasta marchewkowe!
OdpowiedzUsuń