Składniki na około 10 średnich drożdżóweczek
- 1/2 szklanki mleka
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 35 g masła
- 250-270 g mąki
- ok 150 g masy marcepanowej
- 50 g orzechów włoskich pokruszonych
- 3 łyżki masła
dodatkowo:
- białko do posmarowania drożdżówek
- Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
- Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję trochę więcej mąki; odstawiam do wyrośnięcia na 1 h.
- Masę marcepanową ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję pokruszone orzechy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam.
- Ciasto rozwałkowuję na 5 prostokątów. Na każdy prostokąt nakładam nadzienie i zwijam dłuższym bokiem do środka w roladkę. Następnie każdą zwiniętą roladkę przecinam wzdłuż dłuższego boku tak, że są dwie długie roladki. Chwytam za dwa końce i łączę ze sobą w połowie tak jakby miała powstać litera Y.
- Odkładam drożdżóweczki do ponownego wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
- Po wyrośnięciu smaruję drożdżówki roztrzepanym białkiem.
- Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz