sobota, 10 sierpnia 2019

Kotlety warzywne


Pochodzę z Poznania i odkąd pamiętam zawsze na stole dominowało u nas mięso a ziemniaki były dodatkiem. Rzadkością były u nas jak to mówię "dania niskobudżetowe" typu placki ziemniaczane czy kluski. Od pewnego jednak czasu zaczęłam się do nich przekonywać, co więcej niektóre z nich takie jak kotlety ziemniaczane czy racuchy zagościły na stałe na naszym stole. Poniżej pomysł na smaczne kotlety z wykorzystaniem warzyw i sera. 

Składniki:
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki 
  • 1 średnia ugotowana marchewka 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 mała cebulka 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki startego sera 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • garść świeżego szczypiorku 
  • 3 łyżki kukurydzy 
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:
  1. Marchewkę i ziemniaki ścieram na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekam, cebulę kroję w kosteczkę. Dodaję pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszam.
  2. Formuję kotlety i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.  

1 komentarz: