Pochodzę z Poznania i odkąd pamiętam zawsze na stole dominowało u nas mięso a ziemniaki były dodatkiem. Rzadkością były u nas jak to mówię "dania niskobudżetowe" typu placki ziemniaczane czy kluski. Od pewnego jednak czasu zaczęłam się do nich przekonywać, co więcej niektóre z nich takie jak kotlety ziemniaczane czy racuchy zagościły na stałe na naszym stole. Poniżej pomysł na smaczne kotlety z wykorzystaniem warzyw i sera.
Składniki:
- 3 średnie ugotowane ziemniaki
- 1 średnia ugotowana marchewka
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 mała cebulka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki startego sera
- 3 łyżki bułki tartej
- garść świeżego szczypiorku
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/2 łyżeczki papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Marchewkę i ziemniaki ścieram na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekam, cebulę kroję w kosteczkę. Dodaję pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszam.
- Formuję kotlety i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
ale pyszności:)
OdpowiedzUsuń