Przepyszne lekko wilgotne ciasto z wyraznie wyczuwalną cytryną. Cukinia jest praktycznie niewyczuwalna. Przepis pochodzi ze strony: https://lilluna.com/glazed-lemon-zucchini-bread/
Składniki ( wszystkie w temperaturze pokojowej) na formę o wymiarach 12x25 :
- 2 szklanki mąki*
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maślanki
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 szklanka startej cukinii ( dobrze odciśniętej)
* szklanka ma pojemność 250 ml
Przygotowanie:
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i proszek.
- W drugiej misce ubijam jajka na puszystą masę. Potem wlewam olej i cukier, wszystko mieszam a następnie wlewam maślankę oraz startą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam.
- Do masy jajecznej dodaję cukinię i mieszam. Następnie dodaję mąkę z proszkiem i solą. Bardzo dokładnie wszystko mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym do 175 stopni piekarnika przez około 40 - 45 minut do suchego patyczka.
Ciekawy pomysł na wykorzystanie cukinii :)
OdpowiedzUsuń