Składniki na 10 sztuk:
- 2 szklanki* mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- szklanka truskawek
- 10 listków mięty
*szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Składniki suche: mąkę, cukier, proszek wkładam do jednej miski i mieszam
- Składniki mokre: olej, mleko, jajko wkładam do drugiej miski i mieszam a następnie dodaję do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie mieszam.
- Truskawki kroję na mniejsze kawałki, miętę drobno siekam i dodaję do masy.
- Kładę ciasto do foremek silikonowych. Muffinki w trakcie pieczenia urosną więc nie wypełniam ich po sam brzeg.
- Piekę 20 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz