Na przepis na brownie z czerwonym winem natrafiłam jakiś czas temu w jednej z gazet w Wielkiej Brytanii. Niestety gazeta mi przepadła, więc trzeba było zrobić własną wersję.
Brownie wychodzi zbite ( ja takie lubię) jeśli jednak ktoś za takim nie przepada może dodać łyżeczkę proszku do pieczenia - wtedy wyjdzie bardziej puszyste i wyższe.
Składniki na formę 23x23cm:
- 150 g gorzkiej czekolady (ja użyłam gorzkiej o 70% kakao)
- 200 g masła
- 125 ml czerwonego wina
- 180 g cukru ( lub więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
- 2 duże jajka
- 150 g mąki
- 45 g kakao
- 150 g malin
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Czekoladę i masło rozpuszczam w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą ( miseczka jednak nie może dotykać gotującej się wody; ja używam do tego małego garnuszka na który kładę szklaną miseczkę)
- Kiedy czekolada z masłem rozpuszczą się zdejmuję miskę i dodaję wino, mieszam a następnie dodaję cukier, mąkę, kakao oraz jajka.
- Przelewam masę do formy a na wierzch kładę maliny.
- Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni na środkowej szynie.
- Kiedy ostygnie posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz