piątek, 27 września 2019

Paluchy drożdżowe z serem i kiełbasą

Smaczne paluchy drożdżowe, które nadają się znakomicie na pierwsze śniadanie jak i na przekąskę pomiędzy posiłkami. Można je spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki na 4 - 6 sztuk w zależności od wielkości parówek:
na farsz:
  • 4 parówki ( ja użyłam cielęce)4 plastry sera
  • około 4 łyżek ketchupu
na ciasto:
  • około 270 - 280 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane białko 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto, które  odkładam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Ciasto dzielę na cztery części.
  3. Każdą część rozwałkowuje na prostokąt trochę dłuższy niż długość kiełbasy.
  4. Kiełbasę zawijam w ser i lekko smaruję ketchupem, następnie kładę na prostokąt i zawijam. 
  5. Paluchy odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smaruję je białkiem.
  6. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowej szynie przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz