Smaczne paluchy drożdżowe, które nadają się znakomicie na pierwsze śniadanie jak i na przekąskę pomiędzy posiłkami. Można je spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki na 4 - 6 sztuk w zależności od wielkości parówek:
na farsz:
Składniki na 4 - 6 sztuk w zależności od wielkości parówek:
na farsz:
- 4 parówki ( ja użyłam cielęce)4 plastry sera
- około 4 łyżek ketchupu
na ciasto:
- około 270 - 280 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- 1 roztrzepane białko
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki potrzebne do ciasta wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto, które odkładam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Ciasto dzielę na cztery części.
- Każdą część rozwałkowuje na prostokąt trochę dłuższy niż długość kiełbasy.
- Kiełbasę zawijam w ser i lekko smaruję ketchupem, następnie kładę na prostokąt i zawijam.
- Paluchy odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smaruję je białkiem.
- Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowej szynie przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz