Składniki na formę 23 x 23 cm lub 2 małe keksówki:
- 5 jajek
- niepełna szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju
- 70 ml wody
- 3 czubate łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki cukru lub trochę więcej jeśli ktoś lubi słodsze
Przygotowanie:
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno
- W dużej misce ( łatwiej będzie mieszać masę po dodaniu białek) żółtka ubijam z cukrem a następnie dodaję powoli olej, wodę, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję powoli ubitą pianą i delikatnie mieszam do połączenia.
- Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam.
- Formę wykładam papierem do pieczenia ( nie trzeba jej natłuszczać) i naprzemiennie na środek wylewam po dwie łyżki białej i ciemnej masy. Postępuję tak aż do wyczerpania masy.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku przez około 40 minut ( do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz