wtorek, 10 września 2019

Ciasto zebra


Składniki na formę 23 x 23 cm lub 2 małe keksówki:
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • 70 ml wody
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki cukru lub trochę więcej jeśli ktoś lubi słodsze
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno
  2. W dużej misce ( łatwiej będzie mieszać masę po dodaniu białek) żółtka ubijam z cukrem a następnie dodaję powoli olej, wodę, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję powoli ubitą pianą i delikatnie mieszam do połączenia.
  3. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam. 
  4. Formę wykładam papierem do pieczenia ( nie trzeba jej natłuszczać) i naprzemiennie na środek wylewam po dwie łyżki białej i ciemnej masy. Postępuję tak aż do wyczerpania masy.
  5. Piekę w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku przez około 40 minut ( do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz