wtorek, 10 września 2019

Kuchnia chińska: Filet z kurczaka w sosie cytrynowym



Proste i szybkie danie. Z pewnością polubią je zwolennicy kuchni chińskiej i kwaśnych smaków ( choć sos wcale nie jest aż tak kwaśny jak można się spodziewać). Podawane z ryżem stanowi sycący posiłek

Składniki na 2 porcje:
na kurczaka:
  • 300 - 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 małe jajko
  • sól
  • pieprz
na sos:
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 150 ml wody
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki do sosu mieszam dokładnie. 
  2. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do miski, dodaję jajko, mąkę i przyprawy; dokładnie mieszam i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę aż będą upieczone. Następnie przekładam kurczaka na talerz.
  3. Z patelni usuwam olej na którym smażony był kurczak, wlewam sos i kiedy zaczyna gęstnieć wrzucam raz jeszcze kurczaka i wszystko mieszam na patelni. 
  4. Podaję z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz