Proste i szybkie danie. Z pewnością polubią je zwolennicy kuchni chińskiej i kwaśnych smaków ( choć sos wcale nie jest aż tak kwaśny jak można się spodziewać). Podawane z ryżem stanowi sycący posiłek
Składniki na 2 porcje:
na kurczaka:
- 300 - 400 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka mąki
- 1 małe jajko
- sól
- pieprz
na sos:
- wyciśnięty sok z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 150 ml wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki do sosu mieszam dokładnie.
- Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do miski, dodaję jajko, mąkę i przyprawy; dokładnie mieszam i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę aż będą upieczone. Następnie przekładam kurczaka na talerz.
- Z patelni usuwam olej na którym smażony był kurczak, wlewam sos i kiedy zaczyna gęstnieć wrzucam raz jeszcze kurczaka i wszystko mieszam na patelni.
- Podaję z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz