poniedziałek, 16 września 2019

Kotlety ziemniaczane z pietruszką i papryką


Oto pomysł na super szybki obiad, zwłaszcza jeśli ma się ugotowane ziemniaki z wczorajszego dnia :). Kotlety można jeść jako dodatek do potraw albo jako danie główne np. z sosem pieczarkowym albo serkiem wiejskim.

Składniki na 8 sztuk:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • garść pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach lub rozduszam widelcem.
  2. Do ziemniaków dodaję drobno posiekaną pietruszkę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.
  3. Formuję kotlety, które smażę na rozgrzanym oleju z obu stron. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz