Czy może być coś lepszego od ryżu zapiekanego z jabłkami i cynamonem? O tak, może być! Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i czekoladą! Jest tak dobry, że rozpływa się w ustach.
Nigdy do dań z ryżem nie używam ryżu w woreczkach. Nie tylko dlatego, że nie jestem leniwa ale dlatego, że ryż jest bardzo zanieczyszczony i należy go dobrze wypłukać przed samym gotowaniem. Wybierając ryż w woreczku takiej możliwości nie mamy.
Składniki:
- 300 g ryżu ( 1 1/2 szklanki)
- około 3 szklanek mleka ( można zrobić 50:50 z wodą)
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kakao
- 7 łyżek cukru (można dodać trochę więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
- 1 łyżka cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mascarpone
- 4 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Ryż wkładam na sitko i dokładnie wypłukuje wodą. Robię to tak długo aż woda będzie czysta.
- Ryż wkładam do garnka, zalewam mlekiem, dodaję 4 łyżki cukru i gotuję aż będzie miękki. Mieszam od czasu do czasu aby ryż się nie przypalił.
- W międzyczasie jabłka myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję pozostałe 3 łyżki cukru, cynamon oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszam.
- 2/3 ryżu kładę do wysmarowanej masłem naczynia żaroodpornego lub innej formy. Na to wykładam jabłka. Do pozostałego ryżu dodaję kakao oraz startą czekoladę i dokładnie mieszam a następnie wykładam na jabłka.
- Mascarpone mieszam z kremówką i kładę na warstwę z ryżem i czekoladą.
- Zapiekam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
- Po wyjęciu posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz