niedziela, 22 września 2019

Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami


Bardzo smaczne kotlety, które nadają się znakomicie na obiad. Można je podać zarówno z ryżem jak i z ziemniakami. Robi się je szybko a jeszcze szybciej znikają z talerza. 

Składniki na 7 kotletów:
  • 2 filety z kurczaka ( razem około 400 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 łyżeczki czosnku 
  • 200 g pieczarek 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
  1. Pieczarki obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki lub plasterki ( ja miałam małe pieczarki i pokroiłam je na plasterki)
  2. Filety z kurczaka i cebulę, kroję w drobną kostkę, wrzucam do miski, dodaję pokrojone pieczarki, bułkę tartą, jajka oraz przyprawy i dokładnie mieszam. Masa musi być na tyle gęsta aby dało się formować kotlety, jeśli nie jest można dodać więcej bułki tartej.
  3. Formuję kotlety i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę z obu stron aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz