Bardzo smaczne kotlety, które nadają się znakomicie na obiad. Można je podać zarówno z ryżem jak i z ziemniakami. Robi się je szybko a jeszcze szybciej znikają z talerza.
Składniki na 7 kotletów:
- 2 filety z kurczaka ( razem około 400 g)
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 200 g pieczarek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pieczarki obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki lub plasterki ( ja miałam małe pieczarki i pokroiłam je na plasterki)
- Filety z kurczaka i cebulę, kroję w drobną kostkę, wrzucam do miski, dodaję pokrojone pieczarki, bułkę tartą, jajka oraz przyprawy i dokładnie mieszam. Masa musi być na tyle gęsta aby dało się formować kotlety, jeśli nie jest można dodać więcej bułki tartej.
- Formuję kotlety i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę z obu stron aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz