Składniki na około 25 sztuk:
na farsz:
na farsz:
- 50 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 100 g kaszy gryczanej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki masła
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
- Grzyby zalewam letnią wodą - najlepiej na kilka godzin przed robieniem pierogów. Następnie odcedzam je na sitku i kroję na małe kawałki. Cebulkę kroję w drobną kostkę i razem z grzybami podsmażam na maśle. Dodaję sól i pieprz do smaku.
- Do 200 ml gotującej wody wsypuję kaszę, dodaję sól oraz łyżkę oleju i delikatnie mieszam. Kiedy widzę, że woda z kaszą ponownie się gotuje zmniejszam moc kuchenki i nakładam pokrywkę. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie wyłączam ogień, zdejmuję pokrywkę i odczekuję około 10 minut aż kasza wciągnie resztę wody.
- Do ugotowanej kaszy dodaję podsmażone grzyby z cebulką i dokładnie mieszam.
- Mąkę przesiewam na stolnicę, wbijam jajko i dodaję masło. Stopniowo wlewam wodę i jednocześnie wyrabiam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka. Na środek każdego nakładam farsz i sklejam.
- Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Polewam roztopionym masłem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz