Uwielbiam pulpeciki mięsne. Tym razem zrobiłam je ze szczypiorkiem i z serem. Smakowały rewelacyjnie, a co najważniejsze, ich wykonanie było bardzo szybkie.
Składniki:
na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowego)
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- garść szczypiorku
- 70 g startego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
na sos:
- 2 łyżki mąki
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Szczypiorek drobno siekam.
- Do miski wkładam mięso mielone, posiekany szczypiorek, jajko, bułkę tartą, ser oraz przyprawy.
- Formuje małe pulpeciki i wrzucam je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę z obu stron.
- Mąkę dodaję do śmietany i dokładnie mieszam, wylewam na pulpeciki, chwilę mieszam aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz