sobota, 7 września 2019

Śniadaniowe rogale z jajkiem, szynką i serem


Przepyszne, sycące śniadaniowe rogale, które robi się bardzo szybko. Smakują znakomicie wyjęte prosto z pieca. Są również znakomitym pomysłem na drugie śniadanie.

Składniki na 6-8 sztuk w zależności od wielkości jajek:
na ciasto:
  • 270 g mąki 
  • 7 g drożdży suszonych 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1 duże jajko 
  • 1/4 szklanki ciepłej wody 
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka 
  • szczypta soli 
na farsz:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 8 plastrów szynki
  • 8 plastrów sera
dodatkowo:
  • roztrzepane białko 
  • mak do posypania
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, sól, jajko, oliwę z oliwek oraz ciepłe mleko i ciepłą wodę; wyrabiam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. 
  2. Ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy około 35 - 40 cm; przecinam je nożem na 8 części; tak aby powstało 8 trójkątów.
  3. Każde jajko obwijam serem i szynką i kładę na krótszy bok trójkąta i zawijam aby powstał rogal. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Wierzch rogali smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut aż będą rumiane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz