Przepyszne, sycące śniadaniowe rogale, które robi się bardzo szybko. Smakują znakomicie wyjęte prosto z pieca. Są również znakomitym pomysłem na drugie śniadanie.
Składniki na 6-8 sztuk w zależności od wielkości jajek:
na ciasto:
- 270 g mąki
- 7 g drożdży suszonych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
na farsz:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 8 plastrów szynki
- 8 plastrów sera
dodatkowo:
- roztrzepane białko
- mak do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, sól, jajko, oliwę z oliwek oraz ciepłe mleko i ciepłą wodę; wyrabiam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
- Ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy około 35 - 40 cm; przecinam je nożem na 8 części; tak aby powstało 8 trójkątów.
- Każde jajko obwijam serem i szynką i kładę na krótszy bok trójkąta i zawijam aby powstał rogal. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Wierzch rogali smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz