niedziela, 8 września 2019

Pieczeń z mięsa mielonego z serem i cukinią


Dzisiaj przepis na obiad dla zapracowanych. Pieczeń, którą dzisiaj zrobiłam na obiad robi się super szybko. Oprócz starcia kawałka cukinii, wymieszania składników i przełożenia wszystkiego do formy nie trzeba robić niczego więcej. Po 50 minutach mamy pyszną pieczeń gotową. Można ją podać z kuskusem, który robi się błyskawicznie lub bardziej tradycyjnie - z ziemniakami. Smakuje również na zimno z chlebem.

Składniki na foremkę o wymiarach 21 x 10 cm:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g startego żółtego sera
  • 200 g cukinii
  • 8 dużych listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • ok 1 łyżeczki soli
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, bazylię siekam. 
  2. Do dużej miski ( aby składniki można było dobrze wymieszać) wkładam mięso, ser żółty, startą cukinię, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam do wyłożonej papierem formy.
  3. Piekę 45-50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni na środkowej szynie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz