Dzisiaj naleśnik z pieca. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smakiem w niczym nie przypomina tradycyjnych naleśników z patelni - jest po prostu inny ale bardzo smaczny i sycący.
Składniki na formę o wymiarach 23 x 23 cm:
- 60 g gorzkiej czekolady ( u mnie 70%)
- 125 g mascarpone
- 75 ml mleka
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 20 g kakao
- 1/2 proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 5 płaskich łyżek cukru pudru (można dodać trochę więcej jeśli ktoś woli słodsze)
- garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
- Ser, mleko, żółtka, kakao, proszek, cukier, skórkę i ekstrakt miksuję na jednolitą masę.
- Białka ubijam na sztywno i dodaję do masy, dokładnie mieszam łyżką do połączenia składników.
- Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i polewam nią masę naleśnikową, posypuję orzechami i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.
- Posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz