Choć bułeczki wyglądają na skomplikowane robi się je bardzo szybko. Są pyszne a przede wszystkim kolorowe przez co pokochają je dzieci.
Składniki na 5 większych bułek:
- około 270 - 280 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 roztrzepane białko
- Wszystkie składniki (oprócz koncentratu i roztrzepanego białka) wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. Ciasto odkładam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Ciasto dzielę na dwie części: do jednej z nich dodaję koncentrat i dokładnie mieszam z ciastem aby miało jednolity czerwony kolor (trzeba dosypać trochę mąki bo inaczej ciasto z koncentratem będzie się kleić).
- Ciasto: białe oraz czerwone dzielę na 10 równych części ( 5 części ma być czerwonych a 5 białych)
- Każdą część rozwałkowuję na wałek długości około 30 cm. Bierzemy jeden wałek biały i jeden czerwony i skręcamy je. Tak skręcony wałek zawijamy wężykiem do środka.
- Bułeczki odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smaruję je białkiem.
- Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowej szynie przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz