piątek, 13 września 2019

Drożdżowe bułki o smaku pomidorowym


Choć bułeczki wyglądają na skomplikowane robi się je bardzo szybko. Są pyszne a przede wszystkim kolorowe przez co pokochają je dzieci.

Składniki na 5 większych bułek:
  • około 270 - 280 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 roztrzepane białko 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (oprócz koncentratu i roztrzepanego białka) wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. Ciasto odkładam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Ciasto dzielę na dwie części: do jednej z nich dodaję koncentrat i dokładnie mieszam z ciastem aby miało jednolity czerwony kolor (trzeba dosypać trochę mąki bo inaczej ciasto z koncentratem będzie się kleić).
  3. Ciasto: białe oraz czerwone dzielę na 10 równych części ( 5 części ma być czerwonych a 5 białych) 
  4. Każdą część rozwałkowuję na wałek długości około 30 cm. Bierzemy jeden wałek biały i jeden czerwony i skręcamy je. Tak skręcony wałek zawijamy wężykiem do środka. 
  5. Bułeczki odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smaruję je białkiem.
  6. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowej szynie przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz