Miało być pikantnie i było! Jeśli ktoś uwielbia ostre potrawy lub meksykańską kuchnię to na pewno pokocha ten przepis. W przepisie jest czerwone wino ale bez obaw - podczas przygotowywania potrawy "procenty" wyparują ale samo danie nabierze dzięki niemu niepowtarzalnego smaku. Opcjonalnie jeśli ktoś nadal się go boi użyć do potrawy może dodać więcej bulionu.
Składniki:
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 duża cebula
- 2 płaskie łyżeczki chilli
- 2 płaskie łyżki mąki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 mniejsze ząbki czosnku
- 150-200 ml czerwonego wina ( opcjonalnie można użyć więcej bulionu wołowego)
- 200 ml bulionu wołowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka rzymskiego kminu
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobno siekam, razem z mięsem wrzucam na patelnię i podsmażam około 5 minut.
- Następnie dodaję pomidory z puszki ( jeśli są w całości najpierw kroję na mniejsze kawałki), chilli, kmin, koncentrat pomidorowy oraz wlewam czerwone wino i mieszam.
- Po chwili wlewam bulion oraz dodaję odcedzoną fasolę z puszki i oregano. Całość posypuję mąką ( zagęści ona potrawę ) i wszystko mieszam.
- Gotuję na średnim ogniu jeszcze około 20 minut, dodaję sól i pieprz do smaku.
- Podaję z ryżem i posypuję świeżą posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz