niedziela, 1 września 2019

Kuchnia meksykańska: Chilli con carne

Miało być pikantnie i było! Jeśli ktoś uwielbia ostre potrawy lub meksykańską kuchnię to na pewno pokocha ten przepis. W przepisie jest czerwone wino ale bez obaw - podczas przygotowywania potrawy "procenty" wyparują ale samo danie nabierze dzięki niemu niepowtarzalnego smaku. Opcjonalnie jeśli ktoś nadal się go boi użyć do potrawy może dodać więcej bulionu. 

Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego
  • 400 g pomidorów z puszki 
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 duża cebula
  • 2 płaskie łyżeczki chilli
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 mniejsze ząbki czosnku
  • 150-200 ml czerwonego wina ( opcjonalnie można użyć więcej bulionu wołowego)
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka rzymskiego kminu
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobno siekam, razem z mięsem wrzucam na patelnię i podsmażam około 5 minut. 
  2. Następnie dodaję pomidory z puszki ( jeśli są w całości najpierw kroję na mniejsze kawałki), chilli, kmin, koncentrat pomidorowy oraz wlewam czerwone wino i mieszam. 
  3. Po chwili wlewam bulion oraz dodaję odcedzoną fasolę z puszki i oregano. Całość posypuję mąką ( zagęści ona potrawę ) i wszystko mieszam. 
  4. Gotuję na średnim ogniu jeszcze około 20 minut, dodaję sól i pieprz do smaku.
  5. Podaję z ryżem i posypuję świeżą posiekaną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz