Składniki:
na sos:
- 50 g ketchupu
- 50 g cukru
- 35 ml octu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 85 ml wody
na kurczaka:
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki ( u mnie szklanka ma 250 ml)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- woda
dodatkowo:
- olej do smażenia
- Wszystkie składniki na sos wkładam do garnuszka i gotuję na mały ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć.
- Filety kroję na mniejsze kawałki.
- Do miski wkładam wino ryżowe, przyprawy, olej, mąkę, proszek do pieczenia i stopniowo wodę. Dodaję jej tyle aby składniki się połączyły i masa była gęsta. Następnie wkładam kawałki kurczaka i dokładnie mieszam je z masą tak aby kurczak był cały pokryty.
- Do wysokiego garnka wlewam olej do wysokości około 6 cm. Kiedy olej jest rozgrzany wrzucam partiami kawałki kurczaka. Smażę w głębokim oleju aż będą rumiane i wyciągam je na talerz łyżką cedzakową. Zostawiam je na dwie minuty a następnie raz jeszcze wrzucam do tego samego garnka na rozgrzany olej dzięki czemu kuleczki będą jeszcze bardziej chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz