piątek, 30 sierpnia 2019

Czekoladowe ciasto z owocami i serkiem


Składniki na formę 23x23cm:
na ciasto:
  • 140 g gorzkiej czekolady ( u mnie 70 %)
  • 140 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 115 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
na górę
  • 400 g owoców ( u mnie truskawki i jeżyny)
  • 200 g sera typu filadelfia
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru ( lub więcej jeśli ktoś woli słodsze)
Przygotowanie: 
  1. Gorzką czekoladę rozpuszczam z masłem w garnuszku na wolnym ogniu (można ją również rozpuścić w mikrofali, należy ją  jednak nastawić na niewielką moc aby czekolada się nie spaliła).
  2. Jajka miksuję z cukrem pudrem na puszystą masę przez około 2 minuty.
  3. W osobnej misce mieszam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaję masę jajeczną, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie mieszam łyżką.
  4. Masę przelewam do ostudzonej czekolady, wszystko dokładnie mieszam i wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Na ciasto kładę owoce.
  6. Serek miksuję z jajkiem i cukrem pudrem na jednolitą masę i wylewam na owoce.
  7. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut ( do suchego patyczka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz