czwartek, 29 sierpnia 2019

Ciasto bananowe z awokado


Pyszne, mocno wilgotne i super szybkie do zrobienia ciasto. Awokado praktycznie nie czuć, wyczuwalny jest natomiast banan. 

Składniki na formę o wymiarach 12 x 23 cm:
  • 1 średni dojrzały banan *
  • 1 średnie dojrzałe awokado*
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • połowę szklanki oleju
szklanka ma u mnie 250 ml
* Awokado musi być dojrzałe, lekko miękkie. Przecięte powinno być żółto - zielone. Kiedy awokado jest w środku brązowe jest już zepsute i nie nadaje się do jedzenia.

Przygotowanie:
  1. Banana i awokado miksuję w blenderze ( można również użyć widelca i bardzo dokładnie zmiażdżyć je). Dodaję pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszam ( można użyć do tego miksera.
  2. Przelewam do formy. Piekę około 45-50 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku do ''suchego patyczka".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz