Pyszne, mocno wilgotne i super szybkie do zrobienia ciasto. Awokado praktycznie nie czuć, wyczuwalny jest natomiast banan.
Składniki na formę o wymiarach 12 x 23 cm:
- 1 średni dojrzały banan *
- 1 średnie dojrzałe awokado*
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- połowę szklanki oleju
* Awokado musi być dojrzałe, lekko miękkie. Przecięte powinno być żółto - zielone. Kiedy awokado jest w środku brązowe jest już zepsute i nie nadaje się do jedzenia.
Przygotowanie:
- Banana i awokado miksuję w blenderze ( można również użyć widelca i bardzo dokładnie zmiażdżyć je). Dodaję pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszam ( można użyć do tego miksera.
- Przelewam do formy. Piekę około 45-50 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku do ''suchego patyczka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz