Składniki na około 30 sztuk:
na placuszki:
- 250 g semoliny
- 50 g kakao
- 7 g drożdży w proszku
- 450 ml letniej wody
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszam w blenderze i odstawiam na około 15 minut. Po tym czasie powinny pojawić się na powierzchni pęcherzyki - to znak, że drożdże pracują. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż na naleśniki. Jeśli jest za bardzo gęste należy dodać odrobinę ciepłej wody.
- Placuszki smażę na suchej i rozgrzanej patelni na średnim ogniu ( ja mam kuchenkę elektryczną z pokrętłami 0-9; placuszki smażę na numerze 7 ) z jednej strony. Na patelnię wylewam cienką warstwę ciasta ( jak na naleśniki) i od razu na cieście powinny pojawić się dziurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz