niedziela, 29 września 2019

Placuszki z ziemniakami, krewetkami i jajkami


Smaczne i sycące placuszki, które mogą być dodatkiem do potraw albo mogą być jedzone osobno. Robię je bardzo często, zwłaszcza kiedy mam mało czasu bo robi się je dosyć szybko. Zamiast krewetek można dodać np. szynkę lub boczek. 

Składniki na 6 sztuk:
  • 2 duże ziemniaki
  • 150 g krewetek 
  • 3 duże jajka 
  • 1/4 łyżeczki papryki 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
  • sól 
  • pieprz 
  • 2 łyżki masła
  • około 8 łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
  1. Krewetki podsmażam z czosnkiem na maśle, podsmażone przekładam do większej miski.
  2. Ziemniaki dokładnie myję, obieram i kroję na cieniutkie paski, podsmażam na rozgrzanym oleju aż będą miękkie i przekładam do miski z czosnkiem. 
  3. Do miski wbijam 3 jajka, dodaję przyprawy i wszystko mieszam.
  4. Rozgrzewam olej na małej patelni i wylewam małe porcje masy. Smażę z obu stron aż będą rumiane.  

1 komentarz: