Dzisiaj pomysł na śniadanie i/lub lunch. Roladka jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno i choć wygląda na skomplikowaną to robi się ją szybko.
Składniki na roladkę o długości około 35 cm:
na ciasto:
- około 270 - 280 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 roztrzepane białko
na farsz:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- kilka listków bazylii
- 5-6 plastrów sera żółtego
- 6-7 plastrów salami
- Wszystkie składniki potrzebne do ciasta (oprócz koncentratu i roztrzepanego białka) wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. Ciasto odkładam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Ciasto dzielę na dwie części: do jednej z nich dodaję koncentrat i dokładnie mieszam z ciastem aby miało jednolity czerwony kolor (trzeba dosypać dodatkowo trochę mąki bo inaczej ciasto z koncentratem będzie się kleić).
- Oba ciasta rozwałkowuję na prostokąty o wymiarach około 35 x 25 cm. Jeden prostokąt kroję pionowe paski o szerokości 1 cm, drugi natomiast kroję w poziome paski, również o szerokości 1 cm. Paski układam naprzemiennie tak aby powstała kratka.
- Na gotową kratkę nakładam listki bazylii, salami, ser oraz jajka. Całość zawijam w roladkę.
- Roladkę odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smaruję je białkiem.
- Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowej szynie przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz