Szybkie is smaczne ciasto, które zawsze wychodzi. Ja je uwielbiam z lawendą ale doskonale smakuje także bez niej.
Składniki na 2 keksówki o wymiarach 12x23 cm:
- 230 ml oleju ( niecała szklanka)
- 240 g cukru ( niecała szklanka)
- 4 jajka
- 340 g mąki ( pełne 2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka lawendy ( kwiatki)
- sok z jednej cytryny
- skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodaję jajka dalej mieszając.
- Dodaję połowę mąki, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny i skórkę cytrynową i mieszam. Kiedy składniki zaczną się łączyć dodaję resztę mąki. Mieszam mikserem do połączenia składników.
- Na koniec dodaję lawendę i jeszcze raz mieszam.
- Przelewam masę do keksówek i piekę około 50 minut do suchego patyczka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
uwielbiam cytrynowe ciasta
OdpowiedzUsuń