Przepyszne lekko kwaskowe ciasto, które nadaje się znakomicie do kawy. Robi się je bardzo szybko i zawsze wychodzi.
Swoje ciasto zrobiłam w prostokątnej formie ale równie dobrze sprawdzi się kwadratowa, wtedy jednak ciasto może być odrobinę niższe.
Składniki na formę o wymiarach 27x13:
na warstwę cytrynową:
Swoje ciasto zrobiłam w prostokątnej formie ale równie dobrze sprawdzi się kwadratowa, wtedy jednak ciasto może być odrobinę niższe.
Składniki na formę o wymiarach 27x13:
na warstwę cytrynową:
- 2 galaretki cytrynowe
- 3 duże jabłka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
na warstwę czekoladową:
- 180 g czekolady mlecznej
- 200 g jogurtu naturalnego.
- 125 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- paczka herbatników
- czekoladowa posypka ( opcjonalnie do posypania)
Przygotowanie:
- Jabłka myję, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
- Wrzucam do garnka pokrojone jabłka, dodaję sok z cytryny i zalewam 2 szklankami wody. Gotuję na średnim ogniu; kiedy jabłka zaczynają mięknąć a woda zaczyna być gorąca wsypuję 2 galaretki i mieszam do rozpuszczenia galaretek.
- Na dno formy układam herbatniki a następnie przykrywam je ostygniętą galaretką z jabłkami i wstawiam do lodówki.
- Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szklanki wody.
- W małym garnku rozpuszczam czekoladę z mlekiem a następnie dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam. Czekam aż lekko ostygnie ( ale nie za długo bo zacznie tęgnąć)
- Stopniowo, po jednej łyżce dodaję do jogurtu rozpuszczoną czekoladę za każdym razem mieszając. Jeśli rozpuszczoną czekoladę dodamy do jogurtu zbyt szybko to może się zważyć.
- Na zastygniętą warstwę cytrynową wykładam herbatniki a następnie warstwę czekoladową i wstawiam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz