Dzisiaj pomysł na sycący obiad. Mięso mielone w tej potrawie jest niezwykle aromatyczne - nie tylko dzięki przyprawom ale głównie dzięki kiełbasie i serowi.
Danie znakomicie smakuje z pieczonymi ziemniakami, które można wrzucić do piekarnika w tym samym czasie kiedy pieczemy mięso - dzięki temu zyskujemy czas i od razu cały obiad mamy gotowy.
Wykorzystałam kiełbasę z firmy Morliny:
https://morliny.pl/
Składniki na formę o wymiarach 13x27cm:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 Kiełbasa Morlińska z piersi z kurczaka
- 8 plastrów sera żółtego
- około 4 łyżek ketchupu
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 płaskie łyżeczki papryki
- sól ( około 2 łyżeczek)
- pieprz ( około 1 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Do miski wkładam mięso mielone, przyprawy, bułkę tartą oraz wbijam jajko; wszystko dokładnie mieszam.
- Wymieszane mięso układam na folii aluminiowej na kształt prostokąta o długości dłuższego boku formy w której będziemy piec roladę. Na mięso kładę plastry sera żółtego, następnie smaruję delikatnie ser ketchupem a na końcu kładę kiełbasę z piersi z kurczaka ( u mnie kiełbasa ma długość formy, w której będzie pieczona rolada).
- Delikatnie zwijam mięso w roladę. Ja pomogłam sobie folią aluminiową na której układałam mięso - podniosłam brzeg folii i zaczęłam mięso zwijać w roladę.
- Uformowaną roladę przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę godzinę w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz