Kiedy spróbowałam po raz pierwszy kotlety z kalafiora tak mi zasmakowały, że teraz często goszczą na naszym stole.
Tym razem dodałam do nich żółty ser. Kotlety są mięciutkie i nadają się znakomicie jako dodatek do potraw lub jako danie główne np. ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Składniki na 9 sztuk:
- 500 g ugotowanego kalafioru
- 130 g żółtego sera
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowany kalafior rozduszam widelcem.
- Ser ścieram na tarce i dodaję do kalafiora, wbijam jajko, dodaję sól, pieprz oraz bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszam.
- Formuję kotlety i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
ale smakołyki :)
OdpowiedzUsuń