Dzisiaj bardzo sycące z uwagi na obecność fasoli i błyskawiczne do zrobienia danie jednogarnkowe z warzywami. Chyba jeszcze lepiej smakuje następnego dnia kiedy warzywa przejdą aromatem przypraw.
Do przygotowania potrawy dodaję czerwone wino-bez obaw danie nie będzie miało "procentów" gdyż alkohol wyparuje ale dzięki niemu smak dania będzie zdecydowanie lepszy.
Składniki:
Do przygotowania potrawy dodaję czerwone wino-bez obaw danie nie będzie miało "procentów" gdyż alkohol wyparuje ale dzięki niemu smak dania będzie zdecydowanie lepszy.
Składniki:
- 1 większy bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- garść natki pietruszki
- 1 kubek białej fasoli ( ja użyłam fasoli w zalewie)
- 50 ml czerwonego wina ( opcjonalnie)
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
- Bakłażana i cukinię kroję w kostkę i podsmażam na maśle.
- Do podsmażonych warzyw dodaję wino ( ewentualnie woda), czosnek, przecier pomidorowy, fasolę oraz przyprawy. Gotuję na średnim ogniu około 20 minut aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę.
Ale smaczności :). Dziękuję za przyłączenie się do akcji. Miłego gotowania! A.
OdpowiedzUsuń