Chociaż pierogi robię często nigdy nie jadłam ich z masą makową. Na Boże Narodzenie albo są u nas pierogi z kapustą i grzybami albo ze śliwkami. Zostało mi trochę domowej masy makowej, więc postanowiłam przetestować jak sprawdzi się ona jako farsz do pierogów. Sprawdziła się rewelacyjnie i już teraz wiem, że na nadchodzące podam właśnie te pierogi. Ciasto, dzięki temu, że jest w nim masło jest delikatnie i sprężyste a farsz rozpływa się w ustach. U mnie wyczuwalne były kawałki bakalii ale można także je zmielić dzięki czemu masa będzie gładka.
Składniki na około 20 sztuk:
na ciasto:
Składniki na około 20 sztuk:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- około 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki masła
na farsz:
- 300g domowej masy makowej ( przepis - tutaj)
Przygotowanie:
- Mąkę zalewam wodą, wbijam jajko i dodaję masło a następnie zaczynam wyrabiać ciasto. Jeśli klei się dodaję odrobinę więcej mąki a jeśli jest suche dodaję więcej wody.
- Rozwałkowuję ciasto, szklanką wycinam kółka a następnie na środek nakładam około łyżeczki farszu, sklejam pierogi i wrzucam do wrzącej wody; gotuję 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
- Polewam słodką śmietaną i posypuję bakaliami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz