czwartek, 21 listopada 2019

Pierogi z masą makową

Chociaż pierogi robię często nigdy nie jadłam ich z masą makową. Na Boże Narodzenie albo są u nas pierogi z kapustą i grzybami albo ze śliwkami. Zostało mi trochę domowej masy makowej, więc postanowiłam przetestować jak sprawdzi się ona jako farsz do pierogów. Sprawdziła się rewelacyjnie i już teraz wiem, że na nadchodzące podam właśnie te pierogi. Ciasto, dzięki temu, że jest w nim masło jest delikatnie i sprężyste a farsz rozpływa się w ustach. U mnie wyczuwalne były kawałki bakalii ale można także je zmielić dzięki czemu masa będzie gładka. 

Składniki na około 20 sztuk:
na ciasto:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 jajko 
  • około 1/2 szklanki gorącej wody 
  • 2 łyżki masła 
na farsz:
  • 300g domowej masy makowej ( przepis - tutaj
Przygotowanie:
  1. Mąkę zalewam wodą, wbijam jajko i dodaję masło a następnie zaczynam wyrabiać ciasto. Jeśli klei się dodaję odrobinę więcej mąki a jeśli jest suche dodaję więcej wody.
  2. Rozwałkowuję ciasto, szklanką wycinam kółka a następnie na środek nakładam około łyżeczki farszu, sklejam pierogi i wrzucam do wrzącej wody; gotuję 2 minuty od momentu ich wypłynięcia. 
  3. Polewam słodką śmietaną i posypuję bakaliami .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz