Niedawno wróciłam z Gruzji gdzie jadłam pierogi chinkali z farszem ziemniaczano - serowym. Ser Sulguni, który jest w Gruzji bardzo popularny i ma lekko słony posmak był składnikiem farszu. W moim mieście nigdzie go nie mogłam dostać. Zastąpiłam go fetą, która także jest słona.
Pierogi wyszły naprawdę smaczne i gdybym miała wybierać pomiędzy ruskimi a tymi z fetą to nie wiedziałabym które są lepsze.
Składniki na około 20 sztuk:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- około 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki masła
- 150 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g sera feta
- pieprz do smaku
- Mąkę zalewam wodą, wbijam jajko i dodaję masło a następnie zaczynam wyrabiać ciasto. Jeśli klei się dodaję odrobinę więcej mąki a jeśli jest suche dodaję więcej wody.
- Ziemniaki przeciskam przez praskę, ser ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszam.
- Rozwałkowuję ciasto, szklanką wycinam kółka a następnie na środek nakładam około łyżeczki farszu, sklejam pierogi i wrzucam do wrzącej, lekko osolonej wody; gotuję 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz