środa, 27 listopada 2019

Pierogi z ziemniakami i serem feta


Niedawno wróciłam z Gruzji gdzie jadłam pierogi chinkali z farszem ziemniaczano - serowym. Ser Sulguni, który jest w Gruzji bardzo popularny i ma lekko słony posmak był składnikiem farszu. W moim mieście nigdzie go nie mogłam dostać. Zastąpiłam go fetą, która także jest słona. 
Pierogi wyszły naprawdę smaczne i gdybym miała wybierać pomiędzy ruskimi a tymi z fetą to nie wiedziałabym które są lepsze. 

Składniki na około 20 sztuk:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko 
  • około 1/2 szklanki gorącej wody 
  • 2 łyżki masła 
na farsz:
  • 150 g ugotowanych ziemniaków 
  • 150 g sera feta
  • pieprz do smaku  
Przygotowanie:
  1. Mąkę zalewam wodą, wbijam jajko i dodaję masło a następnie zaczynam wyrabiać ciasto. Jeśli klei się dodaję odrobinę więcej mąki a jeśli jest suche dodaję więcej wody.
  2. Ziemniaki przeciskam przez praskę, ser ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszam. 
  3. Rozwałkowuję ciasto, szklanką wycinam kółka a następnie na środek nakładam około łyżeczki farszu, sklejam pierogi i wrzucam do wrzącej, lekko osolonej wody; gotuję 2 minuty od momentu ich wypłynięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz