Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto składające się z cytrynowego sernika, musu jabłkowego, śmietany i galaretki ciasto. Robi się je szybko pomimo kilku warstw gdyż są one cienkie i dzięki temu szybko zastygają.
Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm:
warstwa serowa:
Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm:
warstwa serowa:
- 200 g sera trzykrotnie zmielonego
- 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
warstwa z musem jabłkowym:
- 500 g musu jabłkowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie)
dodatkowo:
- 7 herbatników typu petit beurre
- 1 galaretka cytrynowa
- 300 ml śmietany kremówki
- cynamon do posypania
Przygotowanie:
- Na dno formy wykładam herbatniki.
- Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance wody. Kiedy ostygnie dodaję do niej ser i dokładnie mieszam łyżką lub miksuję na wolnych obrotach do połączenia składników i wylewam na herbatniki; wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i dodaję do musu. Można również dodać trochę więcej cukru jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta. Masę wylewam na zastygniętą masę serową i wkładam do lodówki.
- Galaretkę rozpuszczamy w niecałych 2 szklankach wody i wylewam na zastygnięty mus jabłkowy.
- Śmietanę ubijam na sztywno i przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki; wyciskam małe gwiazdki koło siebie. Całość posypuję cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz