środa, 27 listopada 2019

Pychotka jabłkowa na zimno

Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto składające się z  cytrynowego sernika, musu jabłkowego, śmietany i galaretki ciasto. Robi się je szybko pomimo kilku warstw gdyż są one cienkie i dzięki temu szybko zastygają. 

Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm:
warstwa serowa:
  • 200 g sera trzykrotnie zmielonego 
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
warstwa z musem jabłkowym:
  • 500 g  musu jabłkowego 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki cukru ( opcjonalnie)
dodatkowo:
  • 7 herbatników typu petit beurre
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • cynamon do posypania 
Przygotowanie:
  1. Na dno formy wykładam herbatniki.
  2. Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance wody. Kiedy ostygnie dodaję do niej ser i dokładnie mieszam łyżką lub miksuję na wolnych obrotach do połączenia składników i wylewam na herbatniki; wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
  3. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i dodaję do musu. Można również dodać trochę więcej cukru jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta. Masę wylewam na zastygniętą masę serową i wkładam do lodówki.
  4. Galaretkę rozpuszczamy w niecałych 2 szklankach wody i wylewam na zastygnięty mus jabłkowy.
  5. Śmietanę ubijam na sztywno i przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki; wyciskam małe gwiazdki koło siebie. Całość posypuję cynamonem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz