wtorek, 10 grudnia 2019

Babeczki z owocami, śmietaną i likierem Baileys


Smaczne i szybkie do zrobienia babeczki. Śmietanę kremówkę można  również zastąpić kremem budyniowym albo do ubitej kremówki dodać kakao.

Składniki na około 30 babeczek:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru (można mniej jeśli ktoś woli mniej słodkie)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 65 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 niepełna szklanka oleju 
  • 1/2 szklanki likieru Bailey's
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
dodatkowo: 
  • 600 ml śmietany kremówki 
  • posypka czekoladowa
  • dowolne owoce 
Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wkładam suche składniki ( mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę oczyszczoną) i mieszam ze sobą.
  2. Do drugiej miski kładę mleko, olej, jajka oraz likier. Wszystko dokładnie mieszam i wkładam do suchych składników, ponownie mieszam.
  3. Do wymieszanych składników stopniowo wlewam wrzącą wodę cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Masę przelewam do foremek silikonowych i piekę w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut do suchego patyczka.
  5. Śmietanę ubijam na sztywno, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na babeczki, dekoruję posypką oraz owocami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz