Smaczne i szybkie do zrobienia babeczki. Śmietanę kremówkę można również zastąpić kremem budyniowym albo do ubitej kremówki dodać kakao.
Składniki na około 30 babeczek:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru (można mniej jeśli ktoś woli mniej słodkie)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 65 g kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 1 niepełna szklanka oleju
- 1/2 szklanki likieru Bailey's
- 3/4 szklanki wrzącej wody
dodatkowo:
- 600 ml śmietany kremówki
- posypka czekoladowa
- dowolne owoce
Przygotowanie:
- Do dużej miski wkładam suche składniki ( mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę oczyszczoną) i mieszam ze sobą.
- Do drugiej miski kładę mleko, olej, jajka oraz likier. Wszystko dokładnie mieszam i wkładam do suchych składników, ponownie mieszam.
- Do wymieszanych składników stopniowo wlewam wrzącą wodę cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przelewam do foremek silikonowych i piekę w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut do suchego patyczka.
- Śmietanę ubijam na sztywno, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na babeczki, dekoruję posypką oraz owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz