piątek, 6 grudnia 2019

Pieczeń z mięsa mielonego z suszonymi grzybami

Dzisiaj pieczeń dla zapracowanych bo robi się praktycznie sama. Wystarczy jedynie pokroić grzyby i cebulę, podsmażyć na patelni, wymieszać z innymi składnikami i przełożyć do formy. Po 50 minutach mamy pyszną pieczeń. 

Składniki na formę o wymiarach 30x11 cm:

  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 jajka 
  • 30 g suszonych grzybów 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • sól 
  • pieprz 
  • około 3 łyżek masła ( ewentualnie oleju do smażenia)
Przygotowanie:
  1. Grzyby zalewam ciepłą wodą i odstawiam na minimum 2 godziny.
  2. Grzyby odciskam z wody i razem z cebulą kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na maśle. 
  3. Do miski wkładam mięso, wbijam jajka, dodaję przyprawy, bułkę tartą oraz podsmażone grzyby z cebulą. 
  4. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarnika przez około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz