Dzisiaj tortilla hiszpańska z dodatkiem kiełbasy. Wykonanie jest stosunkowo proste a samo danie bardzo sycące.
Na początku mogą jedynie pojawić się problemy z jej przewracaniem na patelni. Jeśli boimy się, że może się nie udać można zrobić je na mniejszych patelniach - wtedy z łatwością przełożymy je łopatką do naleśników.
Składniki na tortillę o średnicy 20 cm:
- około 4 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 4 jajka
- 1/2 kiełbasy z piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- pietruszka do posypania
Przygotowanie:
- Ziemniaki myję, obieram i kroję na cienkie plasterki ( można je również zetrzeć na tarce), następnie smażę je na rozgrzanym oleju aż będą miękkie i lekko zarumienione, wtedy przekładam je do dużej miski.
- Do podsmażonych ziemniaków dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę, pokrojoną w kostkę cebulę ( można ją wcześniej podsmażyć na patelni), paprykę, pieprz, sól oraz oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszam i wylewam na rozgrzany na patelni olej. Kiedy spód jest już upieczony przekładam na drugą stronę za pomocą pokrywki - przykrywam patelnię przykrywką a następnie obracam patelnię z pokrywką w taki sposób by tortilla znalazła się na pokrywce ( usmażona część będzie na górze), a następnie zsuwam ją z powrotem na patelnię i podsmażam drugą stronę.
- Posypuję pietruszką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz