Delikatny i lekki sernik, który rozpływa się w ustach. Samo przygotowanie jest bardzo szybkie a do wykonania można użyć serka z wiaderka.
Składniki na formę o wymiarach 27x27 cm:
Składniki na formę o wymiarach 27x27 cm:
- 1 kg sera mielonego
- 8 średnich jajek ( osobno białka i żółtka)
- 16 g cukru waniliowego ( 2 opakowania)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 110 g masła
- 200 ml mleka
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku ( 40 g)
- paczka herbatników 15 sztuk
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka ubijam z połową cukru.
- Ser miksuję z żółtkami, pozostałymi cukrami i masłem. Następnie dodaję mąkę oraz budyń i powoli dodaję mleko z kremówką i miksuję na wolnych obrotach. Na koniec dodaję białka i delikatnie łączę je łyżką z masą.
- Formę wykładam papierem a następnie kładę herbatniki. Na nie wylewam masę serową.
- Piekę około 90 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni. Ja piekłam go w funkcji góra dół. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na 15 minut z lekko uchylonymi drzwiami.
kocham serniki!
OdpowiedzUsuń