Keks dojrzewający jest ciastem, które możemy zrobić nawet na tydzień przed świętami Bożego Narodzenia. Po upieczeniu ciasto zawijamy w szmatkę i odstawiamy na około 3-5 dni. Przez ten czas ciasto przejdzie bakaliami i skruszeje a my zaoszczędzimy trochę czasu na przygotowanie innych potraw.
Składniki:
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 50 g miodu
- 50 ml rumu
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g mielonych migdałów
- 450 g bakalii
Przygotowanie:
- Bakalie obtaczam w dwóch łyżkach mąki- dzięki temu nie upadną na dno formy.
- Masło miksuję z jajkami ( masa będzie wyglądać na zważoną ale taka ma być). Następnie dodaję cukier, miód oraz rum i ponownie miksuję. Do masy dodaję pozostałą przesianą mąkę z sodą, proszkiem oraz mielonymi migdałami i mieszam ( ja użyłam miksera na wolnych obrotach). Masa przestanie wyglądać na zważoną.
- Do masy dodaję bakalie i dokładnie mieszam łyżką.
- Piekę około 60- 90 min do suchego patyczka. Czas w dużej mierze zależy od piekarnika. Ja piekłam z termoobiegiem z dodatkową opcją podpiekania od dołu najpierw w temperaturze 170 stopni a po 30 min zmniejszyłam do temperatury 160 stopni. Piekłam 70 minut. Następnie wyłączyłam piekarnik i po 5 minutach uchyliłam drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjęłam całkowicie z piekarnika.
- Ostudzone ciasto zawinęłam w szmatkę i postawiłam na stół. Po 3 -5 dniach jest gotowe do jedzenia i przesiąknięte smakiem bakalii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz